tirsdag, november 07, 2006

Skolelei

Ja, jeg vet jeg sa på begynnelsen av skoleåret at jeg skulle bli skoleflink.
Ja, jeg vet jeg sa jeg skulle bli lærernes yndling, lese alle leksene og få seksere i alle fag. Ingen trenger å minne meg på det.
Jeg ble aldri lærernes yndling, leste aldri alle leksene, og fikk ikke seksere i alle fag. I dag ble illusjonen jeg hadde skapt om at dette kom til å gå bra, knust. Tvilen, og den lille mistanken som hadde lurt og ligget og gjemt seg bakerst i hodet mitt om at jeg ikke egentlig er noe skolemenneske ble i dag bekreftet, jeg kan like gjerne gi opp skolen.
Jeg forstår ikke hvordan skolen kan tillate seg selv å være så utrolig lite inspirerende, ikke minst lite motiverende og k j e d e l i g. Lærerne er blitt for gamle.
De tror visst den beste måten å lære ungdom på er med disiplin, kjedelige oppgaver, strenge tidsfrister, uendelig lang tavleundervisning, og ekle, varme, mørke klasserom, som faktisk er like døll og grå som de grå mursteinblokkene som ser ut som de er støpt sammen av mange trillrunde porøse steiner som de bygger med rundt blomsterbed og rundt eiendommer. For det er det klasserommene er laget av. Ingen farger. Utenom noen brunoransje gardiner. Det er grusomt.
Skolen har ikke blitt pusset opp på 40 år. Nemlig. Skolen er 40 år i år, og ingenting er blitt forandret siden. Samme pulter, samme stoler, samme gardiner, lamper, garderober, skap, lærere, alt er helt likt. Nei, overlever jeg ett og et halvt år til, mon tro?

Hva skal til for å løfte motivasjonen og lysten på å fortsette bare en smule? Det er en passe håpløs situasjon.


17 kommentarer:

Anonym sa...

Ikke for å være gledesdreper, men om noen år kommer du til å sette vanvittig pris på at du lærte deg å tåle disiplin, kjedelige oppgaver og strenge tidsfrister. Jo før man får det inn, jo bedre.

BASilikum sa...

Du har nok sikkert rett i dét. Dette var et innlegg skrevet i øyeblikkets fortvililse etter å ha fått elendig karakter på norskstil...

Anonym sa...

I så fall blir du sikkert også glad for å bli informert om at en og annen dårlig karakter på vgs bare er til å le av, så lenge man ikke har tenkt seg inn på medisin :)

BASilikum sa...

Joda.. Sant det også, og det er jo bare én dårlig norskstil i andreklasse, betyr jo ingenting! Likevel lite motiverende... :(
Og jeg vil inn på media i Edinburgh, trenger toppkarakterer da..

Elisabeth sa...

For ikke å snakke om at egentlig er det 37 år siden skolen startet, ikke 40... De løy oss jo rett i trynet!!

Anonym sa...

Oi, en SUer fra Os! Milde himmel. Dette bringer minner fra da jeg gikk på Os barneskule.

BASilikum sa...

Jasså?!

Anonym sa...

Hmm dette fikk meg til å tenke, eller egentlig ikke tenke, mer skrive ting jeg tidligere har tenkt, vel nok svada.

Det ble i alle fall til et innlegg som heter Hva er det med skolen?

Anonym sa...

Tenk bare på: Hvis du er flink nå, så vil det bli så bra den dagen du er ferdig og har skikkelige papirer fra videregående og så kan du studere.

Anonym sa...

Hm... dette var forvirrende. Mener å huske at du trivdes med å bli fortalt hva du skulle gjøre på gymnas og derfor utsatte den store voksne friheten. Disiplin er vel ikke annet enn viljestyrt handling, noe som kreves til enhver handlig som ikke er passivt underholdende og gledesbetont... Manglende egeninnsats setter ikke andre spor av levd liv enn i beste fall en skygge i sofaen :) Så vidt jeg vet har heller ikke rosa gardiner innflytelse på karakterer i norsk stil... snarere tvert i mot! Selv om du ikke sikter inn på medisin, er muligheten til å velge en verdi i seg selv. Tror ikke gardinfargen er variabelen for motivasjon for gode karakterer. Stå på... og la de brune gardinene få være i fred og sett fokus på hva som faktisk skjer på tavlen. Det bruker å hjelpe med konsentrasjon og organisert tid!

BASilikum sa...

Først; jeg har alltid hatt problemer med å konsentrere meg om én oppgave, spesielt når den handler om noe som aldri egentlig har, eller kommer til å interessere meg..
Dessuten tror jeg fakrtisk det hadde hjulpet med rosa gardiner, det hadde vært friskere. Også hvis rommene var malt hvite. Og hvis det hadde vært litt spennende ting på veggene, ikke sort-hvitt-grå bilder av Amalie Skram og Ibsen (Ikke at jeg har noe imot dem, altså!).
Joda, jeg tar jo 2MX, 2FY og 2KJ, og kommer til å ta 3MX, 3FY og 3KJ for en grunn, da! Jeg vil ha alle muligheter åpne.. Ikke sant..
Det kan godt hende at jeg jeg bestemmer meg for å studere medisin, men problemet mitt da, er at jeg kommer alltid til å lure på hvorfor jeg måtte skrive stilen om islendingesagaene i 2 klasse når jeg kunne tatt biologi eller noe i steden? Det samme gjelder forsåvidt media i Skottland. Jeg har ingen interesse av Islendingesagaer, og kommer ikke til å få bruk for dem i Skottland. Det garanterer jeg...

Anonym sa...

Du kan henge opp noen skikkelige heavy metal-plakater på veggen i klasserommet. Motivene derfra bruker vel å være fra vikingtiden, så kanskje rommet blir friskere og mer rocka?

Hvor lang tid brukte du på stilen, da?

Da jeg var i Skottland, ble jeg kjent med mange som var interesserte i vikingtiden. Man vet aldri hva man får bruk for av kunnskap.

Er du ikke litt for ung til å lukke for flere interessefelt, eller er du egentlig litt lat, og lar det gå utover Olav den Heilage og Snorre Sturlasson?

Anonym sa...

Et skrekkscenario må være å møte en bedrevitende FPUer som har mer kunnskap enn deg, uansett i hvilket tema.

Kunnskap er rød, rettferdig makt!

BASilikum sa...

Heavy metal-plakater?

Anonym sa...

kjære anonym aka irriterende-pirkete. du er sikkert et fornuftig alltvitende lite vesen på denne lille rare planet. good for you!!men vi andre, vi kjenner oss GODT igjen i det du skriver Marie!! altså.. Os Gymnas e tidenes mest uinspirerende sted, og jeg tror ikke rosa gardiner ville gjort det noe verre for å si det sånn. vi vet jo alle innerst inne alt d fornuftige du kommer med lille anonyme snusk, men korfor skal vi gidde å tenke slik, når det e såå frustreeerende?
stå på Marie:D

BASilikum sa...

Setter virkelig pris på støtten, anonym (nummer 2... ;)). Bloggposter blir det videre. Stooooooooor KLEM!!!!!!!

Anonym sa...

ÅÅÅÅRH, jeg mener. Skolen er så lite motiverende som det går an å bli. Hva skal jeg gjøre når jeg er så skolelei at jeg tenker tanker om å drite i alt som har med skolen å gjøre. Dessuten karakter får meg til å grine og gjør bare slik at motivasjonen til å være på skolen i det hele tatt renner ut. Langt langt vekk til et helt ukjent sted. Og hva mener dere? synes dere det er dårlig å få 4 i snitt, når jeg går 2 klasse videregående, isåfall vet jeg ikke hva jeg skal gjøre.